Hei, vi heter Hege Hoel og Vidar Tangeland, og bor på Tangeland gård i Eidsberg, Østfold, sammen med våre border collier, sauer, katter og høner. Vidar er aut. sykepleier og jobber på DPS i Østfold sykehus, mens Hege er aut. helsesekretær og har tidligere jobbet ved Ullevål og Østfold sykehus, men jobber nå for helsestasjonen i Hobøl. Vidar er aktiv innenfor gjeterhundmiljøet og går gjeterhundprøver med hundene. Han er i tillegg utdannet instruktør og dommer i NSG. Vi arrangerer jevnlig gjeterhundprøver her hvert år, og har hatt både lokalprøver, fylkesmesterskap og landsprøve på gården. I tillegg til å gå prøver brukes hundene aktivt i arbeid på gården, og de er også som familiemedlemmer og bor inne sammen med oss. Vårt kennelnavn er Herd’em All, og tanken bak vår avl er stort sett å avle til eget bruk. Vi har derfor ikke så mange valpekull.
OM TANGELAND
Gården består av ca. 520 daa fordelt på dyrket -, inn- og utmark, og husdyrproduksjonen på gården er sau. I tillegg leier vi jord. Totalt 375 daa benyttes til beite og forproduksjon. Gården driftes økologisk og både dyrene og beitene er Debio-godkjent med årlig kontroll. Gården befinner seg innenfor rovviltsonen for ulv, og alle beitene er derfor gjerdet inn med rovviltavvisende strømgjerder godkjent av fylkesmannen. I tillegg til sauene har Hege noen få hobbyhøns av forskjellige dvergraser som jærhøns, dvergwyandotte, dk og silkehøns. Gården produserer sitt eget grovfór.
OM HUSDYRROMMENE
Låven ble utvidet i fjor med et nybygg på 140 kvm, og vi er nå i ferd med å utvide ytterligere 160 kvm. Låven er av type kaldfjøs med talle, og vi har subusgulv som sikrer god drenering og lufttilgang for varmegang i talla. Talla sikrer dyrene en bekvem, tørr og trekkfri liggeplass (jf. Veileder B, §4.11.3), og de kan gå fritt ut og inn av låven som de selv ønsker i gjennom hele vinteren. Takhøyden er 4 meter slik at man kommer inn med traktor både for fóring og rydding av talle. Det er lagt inn frostfritt drikkekar, og fóring skjer ved appetittforing med islandshekk. I tillegg til nybygget har vi også den opprinnelige låvedelen på 30 kvm, og en rundbuehall.
OM SAUENE
Vi har 130 vfs. Sauene er av flere forskjellige raser, og vi har i hovedsak gått bort fra gammelnorsk sau og over til gammelnorsk spæl, svartfjes, og pels for økt kjøttproduksjon.
Forebyggende dyrehelsetiltak er sentralt i økologisk husdyrhold (Veileder B, §4.7), og i avl er det derfor viktig for oss med fokus på genetisk gode morsinstinkter, gode melkeevner og lite lammevansker. De rasene vi har valgt å gå for er alle lettbeinte og robuste raser, de har god flokkinstinkt og kan gå ute hele året. Ved å la dyra gå fritt og være i bevegelse, mener vi at de holder seg i god fysisk form, de bevarer den naturlige adferden sin og er bedre rustet til å lamme ukomplisert. Et eksempel på dette ser vi i lammingen der de har anledning til å utfolde sin naturlige adferd og trekke seg litt unna de andre. Det første døgnet går gjerne mor og lam litt for seg selv for å knytte bånd, og så lenge været tillater det og lammingen går ukomplisert, får de gå fritt ute som de selv ønsker. Å la lammet gå ute fra fødselen av og nippe til bakken anser vi som et viktig tiltak for å opparbeide en gradvis tilvenning og motstandsdyktighet mot koksidiose, og dermed redusere bruk av Baycox. De siste årene har vi hatt svært lite, til ingen, lammevansker på våre dyr.